>   Zdrowie

>   Wzmacnianie zdrowia

>   Porady zdrowotne

>   Dolegliwości

>   Dieta i kuchnia

>   Zdrowa żywność

>   Odchudzanie

>   Stres i psychika

>   Zdrowy sen

>   Ćwiczenia fizyczne

>   Masaż i SPA

>   Medycyna

>   Medycyna naturalna

>   Gabinety

>   Poradniki

>   Produkty

>   Subskrypcja

>   Linki

>   Kontakt

 
 
 

DOLEGLIWOŚCI - wysoki cholesterol

 

Wysoki cholesterol

 
Cholesterol jest substancją lipidową niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest ważnym składnikiem komórek organizmu oraz substancją wyjściową do tworzenia wielu hormonów.
Cholesterol jest zarówno wytwarzany w wątrobie (w znacznej części), jak i wchłaniany w jelicie cienkim z pożywienia (zwłaszcza: tłuszcze zwierzęce, podroby: wątroba, mózg, nadnercza; skorupiaki, jaja).
 
Zbyt wysoki cholesterol związany jest z zaburzeniem przemiany pośredniej tłuszczów. Wysoki cholesterol (ogólny oraz LDL) stanowi ważny czynnik ryzyka zwężeń naczyń krwionośnych. Może mieć to ogromny wpływ na takie schorzenia jak: zawał serca, miażdżyca i choroba wieńcowa, udar mózgu, niewydolność nerek, zaburzenia ukrwienia w kończynach i w innych tkankach.


Poziom cholesterolu zależny jest od wieku. U osób poniżej 20 roku życia poziom całkowitego cholesterolu wynosi zazwyczaj poniżej 170 mg/dL. Z wiekiem poziom cholesterolu we krwi wzrasta. Po 30 roku życia zalecony poziom całkowitego cholesterolu powinien wynosić poniżej 200 mg/dL.
 
Poziom cholesterolu całkowitego
 
Poniżej 200 mg/dL             - wartość prawidłowa
200 – 239 mg/dL                - poziom podwyższony
240 mg/dL  i powyżej        - wysokie ryzyko chorób serca


Poziom złego cholesterolu LDL               

Poniżej 100 mg/dL             - optymalny
100 – 129 mg/dL                - powyżej optymalnego
130 – 159 mg/dL                - graniczny
160 – 189 mg/dL                - wysoki
190 mg/dL  i powyżej        - bardzo wysoki


Poziom dobrego cholesterolu HDL

Im wyższy poziom cholesterolu HDL tym lepiej. Pożądany poziom HDL to
Mężczyźni:  35 mg/dL    lub więcej
Kobiety:      45 mg/dL    lub więcej
powyżej 60 mg/dL         - poziom HDL uważany za bardzo zdrowy


Wysoki poziom cholesterolu (ogólnego lub LDL) jest zazwyczaj wynikiem długotrwałej tłustej diety, diety bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce; nie dotyczy tłuszczów rybich, które są nienasycone i uważa się je za korzystne). Bardzo istotny wpływ na poziom cholesterolu ma także siedzący tryb życia i otyłość.


Podsumowując, za wysoki poziom cholesterolu odpowiada zarówno spożywanie dużej ilości cholesterolu w pokarmach oraz spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych, z których organizm dodatkowo wytwarza cholesterol, jak również: stres, palenie papierosów, picie dużej ilości kawy oraz spożywanie rafinowanego (oczyszczonego) cukru.
Utrzymujący się długotrwale wysoki poziom cholesterolu przyczynia się do miażdżycy (stwardnienia i pogrubienia ścianek naczyń krwionośnych).


Obniżanie cholesterolu

Dla równowagi, by obniżyć cholesterol, powinniśmy zwiększyć w diecie tłuszcze nienasycone, np. tłuszcze roślinne. Dobrą równowagę pomiędzy Omega-3 i Omega-6 mają: olej lniany, olej rzepakowy (tłoczony na zimno), olej sezamowy oraz oliwa z oliwek.
Także olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i olej z nasion bawełny obniżają cholesterol.
 
Uważa się, że wszystkie produkty sojowe oraz najróżniejsze glony (morszczyn, karagen; glony japońskie: wakame, arame, kombu, nori)  bardzo mocno obniżają cholesterol. Dużo korzystnego Omega-3 mają owoce morza i świeże ryby.
Zaleca się także zwiększenie ilości warzyw i błonnika w naszej diecie.
Dodatkowo, co bardzo ważne, powinniśmy wprowadzić do naszego trybu życia codzienną gimnastykę i ćwiczenia fizyczne. 

 
Suplementy obniżające cholesterol

Warto zastosować specyficzne składniki odżywcze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Cholesterol obniża: lecytyna, niacyna (witamina B3 i PP), witamina E oraz witamina C.  
Dobroczynne działanie wykazuje także błonnik. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi 20-40 g.
Skutecznym sposobem dostarczania błonnika i obniżania poziomu cholesterolu jest spożywanie nasion babki płesznika.
 

Dieta pomocna na obniżenie cholesterolu
 
Dodatkowo zaleca się, aby spożywać duże ilości produktów sojowych, fasolki mung, oraz soczewicy i różnego rodzaju fasolek i grochów. Zawierają one dużo choliny, składnika lecytyny, który równoważy metabolizm.

Pełne zboża bardzo istotnie obniżają cholesterol, ponieważ zawierają zarówno dużo błonnika, jak i niacyny oraz witaminy E. Zaleca się zwłaszcza tutaj zboża lekko gorzkawe: żyto, owies, amarantus, qinoa.
Powinniśmy zatem spożywać więcej różnego rozdaju kasz i płatków zbożowych.
Cholesterol możemy obniżać także poprzez czosnek oraz wprowadzenie do naszej diety pewnej ilości siemienia lnianego (np. dodając je do owsianki, czy sporządzając z niego przyprawę gomassio).

Wg niektórych badań poziom cholesterolu obniżają także: jabłko i marchew, sok z winogron, migdały i orzechy, awakado.