Fasola mung (Vigna
radiata), nazywana niekiedy
złotą fasolką, pochodzi z Indii,
ale obecnie bardzo popularna i szeroko
uprawiana jest w wielu państwach Azji,
szczególnie w Chinach, Malezji i Azji
Pd. Dostępna jest także w Polsce,
zwłaszcza jako nasiona na kiełki, lub w
postaci gotowych kiełków (w sklepach
nazywanych „kiełkami sojowymi”).
|
 |
|
Mung to drobne fasolki o
długości 2-4 mm, w kolorze od
żółtego do ciemnozielonego.
Fasolka mung jest spożywana
zarówno w postaci gotowanej, jak
i surowej (jako kiełki). W
krajach Dalekiego Wschodu z
fasoli mung wytwarza się również
makaron, nazywany sojowym, który
po usmażeniu lub ugotowaniu
staje się przezroczysty.
Fasolka mung uważana jest za
jeden z najbardziej
wartościowych gatunków fasoli
pod względem leczniczym.
Kiełki fasoli mung są bardzo
smaczne i jędrne. Zawierają dużo
białka, składników mineralnych
takich jak: potas, fosfor, wapń,
magnez, sód, cynk oraz witaminy:
E, B2, B1, B6, B3.
Wg tradycyjnej medycyny
chińskiej fasolka mung
doskonale usuwa z organizmu
toksyny, zmniejsza objawy zatruć
oraz pozytywnie odziałuje na
układ sercowo naczyniowy.
|
|
Ponieważ w Azji produkt ten ceniony jest
jako bardzo zdrowotny, zwraca się uwagę
na wiele jego cech oddziaływania na
ludzki organizm. Medycyna chińska
klasyfikuje fasolkę mung jako lekko
ochładzającą i słodką, odtruwającą
organizm oraz łagodzącą wiele
dolegliwości wątroby. Dotyczy to
zwłaszcza nadmiaru gorąca w wątrobie
oraz nadmiaru gorącej wilgoci w
organizmie.
W praktyce fasolkę mung poleca się przy
problemach z wątrobą i
pęcherzykiem żółciowym,
jak i przy
nerwowości i braku cierpliwości (cechy
te TMCh wiąże z zaburzeniami wątroby).
Za ważne jej działanie uważa się także
oddziaływanie na układ sercowo
naczyniowy (oczyszczanie ze
złogów) oraz obniżanie ciśnienia
krwi w organizmie (poprzez
wzmacnianie energii jin nerek i schładzanie
nadmiaru gorąca w organizmie).
Fasolkę mung poleca się także przy
problemach z nadkwasotą żołądka oraz
przy wrzodach układu trawiennego.
Zupę z fasolki mung poleca się także
przy nagłych stanach zapalnych skóry.
Osoby mające objawy zimna, takie jak
luźne stolce, ogólne wychłodzenie i brak
energii, powinny spożywać fasolę mung w
postaci gotowanej, np. w zupie, a nie w
postaci kiełków, które działając
bardziej ochładzająco poleca się z kolei
do oczyszczania organizmu, odbudowywania
płynów ustrojowych, jak i podczas
leczenia z alkoholizmu (związane jest to
z ich dobroczynnym oddziaływaniem na
wątrobę).
|