>   Zdrowie

>   Wzmacnianie zdrowia

>   Porady zdrowotne

>   Dolegliwości

>   Dieta i kuchnia

>   Zdrowa żywność

>   Odchudzanie

>   Stres i psychika

>   Zdrowy sen

>   Ćwiczenia fizyczne

>   Masaż i SPA

>   Medycyna

>   Medycyna naturalna

>   Gabinety

>   Poradniki

>   Produkty

>   Subskrypcja

>   Linki

>   Kontakt

 
 
 

ZDROWA ŻYWNOŚĆ - fasola mung

 

Wartościowa fasola mung

 
Fasola mung (Vigna radiata), nazywana niekiedy złotą fasolką, pochodzi z Indii, ale obecnie bardzo popularna i szeroko uprawiana jest w wielu państwach Azji, szczególnie w Chinach, Malezji i Azji Pd. Dostępna jest także w Polsce, zwłaszcza jako nasiona na kiełki, lub w postaci gotowych kiełków (w sklepach nazywanych „kiełkami sojowymi”).
 

fasolka mung Mung to drobne fasolki o długości 2-4 mm, w kolorze od żółtego do ciemnozielonego.
Fasolka mung jest spożywana zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (jako kiełki). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron, nazywany sojowym, który po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty.
Fasolka mung uważana jest za jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym.
Kiełki fasoli mung są bardzo smaczne i jędrne. Zawierają dużo białka, składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, cynk oraz witaminy: E, B2, B1, B6, B3.
Wg tradycyjnej medycyny chińskiej fasolka mung doskonale usuwa z organizmu toksyny, zmniejsza objawy zatruć oraz pozytywnie odziałuje na układ sercowo naczyniowy. 
 

 
Ponieważ w Azji produkt ten ceniony jest jako bardzo zdrowotny, zwraca się uwagę na wiele jego cech oddziaływania na ludzki organizm. Medycyna chińska klasyfikuje fasolkę mung jako lekko ochładzającą i słodką, odtruwającą organizm oraz łagodzącą wiele dolegliwości wątroby. Dotyczy to zwłaszcza nadmiaru gorąca w wątrobie oraz nadmiaru gorącej wilgoci w organizmie.


W praktyce fasolkę mung poleca się przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, jak i przy nerwowości i braku cierpliwości (cechy te TMCh wiąże z zaburzeniami wątroby).
Za ważne jej działanie uważa się także oddziaływanie na układ sercowo naczyniowy (oczyszczanie ze złogów) oraz obniżanie ciśnienia krwi w organizmie (poprzez wzmacnianie energii jin nerek i schładzanie nadmiaru gorąca w organizmie).

Fasolkę mung poleca się także przy problemach z nadkwasotą żołądka oraz przy wrzodach układu trawiennego.
Zupę z fasolki mung poleca się także przy nagłych stanach zapalnych skóry.

Osoby mające objawy zimna, takie jak luźne stolce, ogólne wychłodzenie i brak energii, powinny spożywać fasolę mung w postaci gotowanej, np. w zupie, a nie w postaci kiełków, które  działając bardziej ochładzająco poleca się z kolei do oczyszczania organizmu, odbudowywania płynów ustrojowych, jak i podczas leczenia z alkoholizmu (związane jest to z ich dobroczynnym oddziaływaniem na wątrobę).