Nalewkę z daktyli sporządzamy z wina
wytrawnego. W medycynie chińskiej winu
daktylowemu przypisuje się działanie
wzmacniające śledzionę. Odpowiada to
wzmacnianiu ogólnej witalności i energii
chi w organizmie, a także działaniu
krwiotwórczemu.
Aby sporządzić lecznicze wino daktylowe
należy suszone lub świeże daktyle zalać
czerwonym winem winogronowym wytrawnym.
Najlepiej, jeśli daktyle są bez pestek.
Ilość wina powinna być objętościowo
około dwukrotnie większa niż daktyli –
tak, aby wino całkowicie pokryło daktyle.
Jednocześnie daktyli powinno być na tyle
dużo, by uzyskana nalewka miała wyraźnie
słodki smak daktylowy.
Przykładowo możemy około 0,25- 0,5 kg
daktyli zalać 1 litrem wina wytrawnego.
Oczywiście analogicznie możemy użyć
większej ilości wina i daktyli. Do tego
celu może posłużyć nam zarówno litrowy
lub większy zakręcany słój, czy też inne
szklane szczelnie zakręcane naczynie.
Daktyle zalane czerwonym winem trzymamy
w naczyniu przynajmniej przez
czternaście dni, a najlepiej przez
miesiąc, po czym nalewka jest gotowa do
spożycia. Zaleca się spożywanie
niewielkiej ilości (np. jeden mały
kieliszek do wódki) takiego wina
daktylowego codziennie wieczorem.
|
 |
|
Nalewka
z daktyli i czerwonego wina jest
na pewno bardzo smaczna, ale
zgodnie z ujęciem medycyny
chińskiej jest jednocześnie
bardzo zdrowa i korzystna dla
naszego organizmu, o ile
spożywamy ją w małych ilościach.
Chociaż daktyle same w sobie
także są wartościowym i odżywczym pokarmem
(zawierają
witaminy A, C, B1, B2 i PP,
potas, żelazo, magnez i fosfor
oraz działające przeciwzapalnie
salicylany)
to w tym przypadku
osiąga się unikalne i
specyficzne właściwości poprzez
ich połączenie z czerwonym winem. |
|
Medycyna chińska klasyfikuje wino
czerwone jako należące do przemiany
ognia (podobnie jak serce i krwiobieg),
zaś daktyle do przemiany ziemi (podobnie
jak żołądek i śledziona). Dzięki
połączeniu obu tych składników
otrzymujemy środek oddziałujący bardzo
korzystnie na krwiobieg i śledzionę.
Śledziona w medycynie chińskiej
utożsamiana jest z jakością krwi i
poziomem energii życiowej chi.
Zalecenia, by nalewkę spożywać w
godzinach wieczornych wynika z faktu, że
właśnie wówczas (godz. 19.00-23.00)
narządy związane z przemianą ziemi (żołądek
i śledziona mają swoje minimum
aktywności, a zatem wpływ czynników
wzmacniających te narządy będzie wówczas
największy.
|