Spirulina jest niezwykle odżywcza, zawiera ogromne ilości białka (ok. 70 %) oraz wiele witamin i mikroelementów, w tym duże ilości magnezu.
W badania nad spiruliną angażuje się coraz więcej naukowców i jest ona ważnym składnikiem diety kosmonautów (program badań MALISSA nad systemem odżywiania kosmonautów podczas przyszłych długotrwałych wypraw kosmicznych).
Spirulina zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Spirulina zawiera także sporo beta-karotenu. Istotne jest także, że ma w swoim składzie witaminę B12, gdyż witamina ta nie występuje w większości warzyw i owoców.
Spirulina jako suplement jest przyswajalna dla człowieka na poziomie na poziomie 85–95%. Poleca się ją m.in. dla wegetarian, gdyż białko i aminokwasy zawarte w spirulinie są łatwo-przyswajalne i pełnowartościowe.
Spirulina działa immunologicznie (aktywizuje układ odpornościowy) i detoksykacyjnie. Neutralizuje toksyny w organizmie i zmniejsza szkodliwe działanie dymu tytoniowego. Oddziałuje ponadto osłonowo na błonę śluzową żołądka.
Zalety spiruliny
Spirulina jest stosunkowo tanim i jednocześnie bardzo wartościowym suplementem diety. Uzupełnia ona naszą dietę o szereg istotnych minerałów i witamin – naturalnego pochodzenia o dużej przyswajalności. Zawiera w dużych ilościach chlorofil, który niekiedy porównuje się do życiodajnej energii słońca zawartej w roślinach zielonych.
Spirulina wykazuje działanie detoksykacyjne (m.in. pomaga w usuwaniu metali ciężkich z organizmu) oraz odpornościowe.
Spirulina jest także antyoksydantem i działa wspierająco na florę bakteryjną w jelitach.
Co to jest spirulina – spirulina jako sinica Arthrospira
O ile niektóre sinice mogą wytwarzać substancje toksyczna dla człowieka, to sinice z rodzaju Arthrospira (do którego należy spirulina) są człowiekowi bardzo przyjazne. Ich odżywcze właściwości odkryli już dawno temu zarówno Aztekowie i Majowie w Ameryce Pd., jak i mieszkańcy okolic jeziora Czad w Afryce. Współczesne badania nad biomasą spiruliny potwierdziły zarówno jej dużą wartość odżywczą, jak i w pewnym zakresie także leczniczą.
Cyjanobakterie Arthrospira stosuje się obecnie zarówno w suplementacji, w diecie kosmonautów, w kosmetyce,
w karmieniu zwierząt hodowlanych, a także jako naturalny barwnik.
Sinice Arthrospira wykorzystuje się również do ekologicznego procesu oczyszczania ścieków.
Występowanie spiruliny w naturze
Gatunki Arthrospira, do których należy spirulina, spotyka się w różnych środowiskach, nawet w gorących źródłach termalnych, jednak głównie występują w zasadowych,
słonawych (lub słonych) wodach w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Spirulina (Arthrospira platensis) najliczniej występuje w słonawych jeziorach Ameryki Pd., Azji i Afryki.
Zwłaszcza w jeziorach sodowych, charakteryzujących się dużą zawartością siarczanu sodu lub węglanu sodu.
(M.in. spirulina naturalnie w dużej ilości występuje w jeziorach: Bodou, Mombolo, Bogoria, Nakuru, Simki, Montevideo, Aranguadi, Matyut, Nanking, Staw Tamanrasset, Staw Oakland, przybrzeżna laguna Del Mar)
Spirulina klasyfikacja
Spirulina jest organizmem wodnym, wielokomórkową nitkowatą cyjanobakterią. Grupa sinic jest sporna, jeśli chodzi o jej zaklasyfikowanie. Dawniej uważana była za nitkowate glony, obecnie klasyfikowana jest jako wielokomórkowe cyjanobakterie, zawierające chlorofil i posiadające zdolności do fotosyntezy. Często do dzisiaj używa się nazwy „mikroalgi”.
hodowla spiruliny na plantacji
|