>   Zdrowie

>   Wzmacnianie zdrowia

>   Porady zdrowotne

>   Dolegliwości

>   Dieta i kuchnia

>   Zdrowa żywność

>   Odchudzanie

>   Stres i psychika

>   Zdrowy sen

>   Ćwiczenia fizyczne

>   Masaż i SPA

>   Medycyna

>   Medycyna naturalna

>   Gabinety

>   Poradniki

>   Produkty

>   Subskrypcja

>   Linki

>   Kontakt

 
 
 

SPIRULINA
Mikro algi (Arthrospira platensis)
Zdrowa żywność

 

Spirulina, Arthrospira platensis

 

Spirulina jest niezwykle odżywcza, zawiera ogromne ilości białka (ok. 70 %) oraz wiele witamin i mikroelementów, w tym duże ilości magnezu.

W badania nad spiruliną angażuje się coraz więcej naukowców i jest ona ważnym składnikiem diety kosmonautów (program badań MALISSA nad systemem odżywiania kosmonautów podczas przyszłych długotrwałych wypraw kosmicznych).


sproszkowana spirulina Spirulina zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Spirulina zawiera także sporo beta-karotenu. Istotne jest także, że ma w swoim składzie witaminę B12, gdyż witamina ta nie występuje w większości warzyw i owoców.


Spirulina jako suplement jest przyswajalna dla człowieka na poziomie na poziomie 85–95%. Poleca się ją m.in. dla wegetarian, gdyż białko i aminokwasy zawarte w spirulinie są łatwo-przyswajalne i pełnowartościowe.



Spirulina działa immunologicznie (aktywizuje układ odpornościowy) i detoksykacyjnie. Neutralizuje toksyny w organizmie i zmniejsza szkodliwe działanie dymu tytoniowego. Oddziałuje ponadto osłonowo na błonę śluzową żołądka.


Zalety spiruliny

Spirulina jest stosunkowo tanim i jednocześnie bardzo wartościowym suplementem diety. Uzupełnia ona naszą dietę o szereg istotnych minerałów i witamin – naturalnego pochodzenia o dużej przyswajalności. Zawiera w dużych ilościach chlorofil, który niekiedy porównuje się do życiodajnej energii słońca zawartej w roślinach zielonych.

Spirulina wykazuje działanie detoksykacyjne (m.in. pomaga w usuwaniu metali ciężkich z organizmu) oraz odpornościowe.

Spirulina jest także antyoksydantem i działa wspierająco na florę bakteryjną w jelitach.


Co to jest spirulina – spirulina jako sinica Arthrospira

O ile niektóre sinice mogą wytwarzać substancje toksyczna dla człowieka, to sinice z rodzaju Arthrospira (do którego należy spirulina) są człowiekowi bardzo przyjazne. Ich odżywcze właściwości odkryli już dawno temu zarówno Aztekowie i Majowie w Ameryce Pd., jak i mieszkańcy okolic jeziora Czad w Afryce. Współczesne badania nad biomasą spiruliny potwierdziły zarówno jej dużą wartość odżywczą, jak i w pewnym zakresie także leczniczą.

Cyjanobakterie Arthrospira stosuje się obecnie zarówno w suplementacji, w diecie kosmonautów, w kosmetyce, w karmieniu zwierząt hodowlanych, a także jako naturalny barwnik. Sinice Arthrospira  wykorzystuje się również do ekologicznego procesu oczyszczania ścieków.

Występowanie spiruliny w naturze

Gatunki Arthrospira, do których należy spirulina, spotyka się w różnych środowiskach, nawet w gorących źródłach termalnych, jednak głównie występują w zasadowych, słonawych (lub słonych) wodach w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Spirulina (Arthrospira platensis) najliczniej występuje w słonawych jeziorach Ameryki Pd., Azji i Afryki. Zwłaszcza w jeziorach sodowych, charakteryzujących się dużą zawartością siarczanu sodu lub węglanu sodu.
(M.in. spirulina naturalnie w dużej ilości występuje w jeziorach: Bodou, Mombolo, Bogoria, Nakuru, Simki, Montevideo, Aranguadi, Matyut, Nanking, Staw Tamanrasset, Staw Oakland, przybrzeżna laguna Del Mar)



Spirulina klasyfikacja

Spirulina jest organizmem wodnym, wielokomórkową nitkowatą cyjanobakterią. Grupa sinic jest sporna, jeśli chodzi o jej zaklasyfikowanie. Dawniej uważana była za nitkowate glony, obecnie klasyfikowana jest jako wielokomórkowe cyjanobakterie, zawierające chlorofil i posiadające zdolności do fotosyntezy. Często do dzisiaj używa się nazwy „mikroalgi”.




plantacja spiruliny

 hodowla spiruliny na plantacji