>   Zdrowie

>   Wzmacnianie zdrowia

>   Porady zdrowotne

>   Dolegliwości

>   Dieta i kuchnia

>   Zdrowa żywność

>   Odchudzanie

>   Stres i psychika

>   Zdrowy sen

>   Ćwiczenia fizyczne

>   Masaż i SPA

>   Medycyna

>   Medycyna naturalna

>   Gabinety

>   Poradniki

>   Produkty

>   Subskrypcja

>   Linki

>   Kontakt

 
 
 

ZDROWA ŻYWNOŚĆ - artykuły

 

Żeń szeń (Panax ginseng) - wzmacnianie i ocieplanie organizmu

 

Żeń-szeń jest znaną i niezwykle cenioną rośliną leczniczą, zarówno obecnie, jak i od kilku tysięcy lat. Współczesne badania nad jego składem chemicznym mówią o około 200 substancjach aktywnych obecnych w korzeniu żeń-szenia.
W handlu spotykamy jego trzy główne odmiany: żeń-szeń koreański, żeń-szeń syberyjski i żeń-szeń północno-amerykański (żeńszeń pięciolistny i żeń-szeń trójlistny). Najbardziej rozpowszechnioną na rynku odmianą jest żeń-szeń koreański (Panax Ginseng), który posiada najwięcej substancji aktywnych. Stosunkowo często spotyka się także w obrocie żeń-szeń syberyjski.
 

malina_wlasciwa Żeń-szeń w wielu krajach Azji uważany jest za panaceum i adaptogen przy bardzo wielu dolegliwościach. Żeń-szeń zawiera ginzenozydy, które działają wzmacniająco na wydolność i odporność organizmu, a także zwiększają odporność na działanie zakłócających czynników zewnętrznych. Żeń-szeń zwiększa aktywność hormonalną gruczołów dokrewnych i działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Badania nad żeń-szeniem potwierdziły jego pozytywny wpływ na wydolność psychiczną, oraz poprawę pamięci i koncentracji. Związane jest to z wpływem żeń-szenia na poziom acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika.

Żeń szeń poleca się także przy impotencji (badania naukowe uznały go za najbardziej skuteczny roślinny afrodyzjak), wyczerpaniu, problemach z przemianą materii i cukrzycą, przy nerwicach i bezsenności.
 


Uważany jest za zioło ogólnie usprawniające organizm, pozytywnie wpływające na układ oddechowy, dlatego stosuje się go wspomagająco przy niektórych typach astmy. Żeń-szeń reguluje także poziom cholesterolu we krwi oraz korzystnie oddziałuje na wątrobę. 

Jako główną cenną właściwość żeń-szenia wymienia się jego pozytywną stymulację sił biologicznych organizmu. Ma to zastosowanie zarówno przy rekonwalescencji (powrocie do zdrowia po okresie chorobowym, przy stanach wyczerpania i przemęczenia), przy wyczynowym uprawianiu sportu, jak i ogólnie dla każdego w celu poprawy samopoczucia fizycznego i psychicznego.
Uważa się, że żeń-szeń działa zarówno wzmacniająco, jak i odmładzająco. Dlatego często stosuje się go w przeciwdziałaniu efektom starzenia się organizmu (np. przy niemocy starczej), a także jako stymulator funkcji seksualnych (zarówno u mężczyzn - zmniejsza prolemy z impotencją, jak i u kobiet - poprawia dokrwienie i dotlenienie układu rozrodczego). Żeń-szeń uważany jest za ogólny stymulator sił witalnych i seksualnych.

Jedyny przypadek, w którym odradza się dłuższe stosowanie żeń-szenia to nowotwory o podłożu hormonozależnym. W takich przypadkach mógłby on pobudzać rozwój guzów, ponieważ żeń-szeń stymuluje przysadkę mózgową, mobilizując ją do większej aktywności hormonalnej. W normalnych warunkach (tzn. poza przypadkami nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi i rak prostaty) cecha ta jest bardzo pozytywna, gdyż doprowadza do harmonii adrenokortykotropowej (czy ogólnie równowagi hormonalnej; ACTH).


W medycynie chińskiej podkreśla się, że żeń-szeń posiada także duże właściwości regulacji organizmu. Do stabilizacji ciśnienia (obniżanie ciśnienia przy nadciśnieniu oraz podwyższanie go przy niedociśnieniu) poleca się zwłaszcza żeń-szeń syberyjski.

Wartość wzmacniającą żeń-szenia tłumaczy się m.in. faktem, że żeń-szeń do osiągnięcia pełnej dojrzałości korzenia potrzebuje aż sześciu lat. Roślinom tego typu, których okres wegetacji i wzrostu jest długi, przypisuje się większe właściwości wzmacniające i ocieplające organizm. Np. rośliny takie jak sałata, czy ogórek, które rosną bardzo szybko, posiadają właściwości odświeżające i ochładzające (poleca się je m.in. przy problemach z wątrobą, np. przy zmęczeniu i nadmiernym gorącu wątroby).
Inną istotną wartością żeń-szenia jest zawarty w nim german. Wpływ tego pierwiastka na zdrowie człowieka badał zwłaszcza dr Kazuhiko Asai. German (organic germanium) pełni istotną rolę w zapobieganiu chorobom degeneracyjnym, wzmacnia odporność i zapobiega nowotworom. Poza żeń-szeniem dużo germanu mają także chlorella, pieczarki, shiitake, reishi, huby, aloes, suma i jęcznień.

Żeń-szeń koreański (panax ginseng) oraz żeń-szeń syberyjski (eleuterokok kolczasty, eleutherococcus senticosus) mają także bardzo korzystne działanie oczyszczające. Pomagają usuwać i wydalać z organizmu metale ciężkie oraz przeciwdziałają skutkom napromieniowania (promieniowanie ze środowiska: nadajniki, mikrofale, linie wysokiego napięcia; promieniowanie diagnostyczne i terapeutyczne: rentgen, rezonans magnetyczny, radioterapia w onkologii). Podobnie korzystne dla organizmu działanie wykazują także wodorosty i miso.