Malina właściwa i wszystkie jej odmiany
to bardzo smaczne i zdrowe owoce, które
możemy spożywać na surowo, w postaci
dżemów i konfitur, a także w postaci
soków. Owoce maliny możemy również
suszyć (znakomite do herbatek na
przeziębienie), jak i mrozić (zachowują
wówczas dużą część swoich właściwości
antyrakowych).
|
 |
|
Krzewy maliny dla swoich
atrakcyjnych uprawiane były w
Europie od czasów średniowiecza.
Owoce maliny są bowiem nie tylko
bardzo smaczne, ale wykazują
także działanie wzmacniające i
przeciw-przeziębieniowe, a
ostatnio coraz więcej mówi się
także o ich właściwościach
antynowotworowych.
Zastosowanie znajduje także liść
maliny jako smaczna herbata o
działaniu napotnym podczas
przeziębienia.
Herbata z suszonych zielonych (niedojrzałych)
owoców maliny uważana jest za
pomocną w przypadku częstomoczu,
wspomagającą przy impotencji i
przedwczesnym wytrysku nasienia.
W medycynie chińskiej herbatę
taką uważa się także za
poprawiającą ostrość widzenia.
Malina znajduje zastosowanie
także w kosmetyce, jako prosta i
efektywna maseczka do skóry na
twarzy i ciele.
|
|
Maliny zawierają wiele witamin (B1, B2,
B6, C i E), naturalnych cukrów (sacharoza,
fruktoza, glukoza), a także takie
minerały jak: wapń, potas, fosfor,
żelazo i magnez. Ponadto składnikami
malin są olejek eteryczny, pektyny,
pochodne cyjanidyny oraz kwasy
organiczne (zwłaszcza: kwas cytrynowy,
jabłkowy i salicylowy).
Uważa się, że spożywanie maliny
stymuluje pracę pęcherzyka żółciowego
oraz wpływa korzystnie na funkcje
wątroby.
Działanie przeciwgorączkowe i
przeciw-przeziębieniowe oraz
wzmacniające wykazują zarówno owoce, jak
i liście maliny. Liście działają ponadto
przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i
ściągająco, a także działają
żółciopędnie i poprawiają przemianę
materii. Herbatkę z liści maliny w
medycynie chińskiej poleca się przy
nadmiernych krwawieniach miesiączkowych
oraz jako środek wspomagający i
korzystnie oddziałujący na macicę.
Ostatnio coraz częściej zwraca się uwagę,
że maliny, podobnie jak jeżyny, żurawina
i borówki, zawierają kwas elagowy oraz
dużą ilość polifenoli. Dzięki temu
wspierają eliminację z organizmu
substancji karcenogennych i działają w
pewnym stopniu przeciwrakowo.
|